Nezapamatovali jste si recept o kterém jsme mluvili v našem pořadu "Hadej co bude na večeři"? Nevadí. Všechny recepty z celého týdne nyní k dispozici také u nás na webu! Dobrou chuť. 

Frittata se špenátem a kozím sýrem

6 vajec
150g čerstvého baby špenátu
100g kozího sýra
1 cibule
2 stroužky česneku
1 citrón
brokolice
200g cherry rajčat
100g ředkviček
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a dozlatova na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte utřený česnek a špenátové listy a nechte chvíli zvolna dusit. Ve velké miste rozšlehejte vejce, přidejte šťávu z citrónu, ochuťte solí a pepřem a přilijte do pánve. Lehce zvyšte teplotu a nechte smažit, dokud nezačnou okraje omelety tuhnout. Nyní přidejte do pánve na kousky nakrájený sýr a smažte do té doby, dokud nebude sýr rozpuštěný a omeleta zlatavá. Podávejte s na kousky nakrájenými ředkvičkami a rajčaty, pokapanými olivovým olejem a lžící citrónové šťávy.

Středomořská polévka Minestrone
1 lžíci olivového oleje
1 cibuli
1 mrkev
400g konzervu krájených rajčat (i se šťávou)
400g konzervu bílých fazolí (bez nálevu)
75g malých těstovin
125g nakládaného zelí
600ml vývaru
lžičku sušeného tymiánu

V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a mrkev. Přidejte rajčata, tymián, vývar a těstoviny a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 10 minut. Poté přidejte zelí a fazole a vařte ještě asi dalších 5 minut. Ihned podávejte.

Cuketovo-mrkvové placičky

350 g cukety
100 g mrkve
150 g strouhaného sýra
2 housky
1 cibuli
2 vejce
3 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránku
3 lžíce strouhanky
trochu mléka
olej na smažení


Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a jemně z ní vyždímejte tekutinu. Mrkev také nastrouhejte. Housky nakrájejte na kostičky a dejte do misky s mlékem. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Ve velké míse smíchejte cuketu, mrkev, vyždímanou housku, sýr, cibuli, česnek, vejce, strouhanku. Směs pořádně propracujte a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vytvarujte placky a opečte je na oleji. Servírujte s bramborem a zakysanou smetanou.

Játra na slanině a tymiánu

Brambory

Vepřová játra

Jablka

Rajčata

Slanina

Cibule

Česnek

Tymián

Worcesterová omáčka

Olej

Máslo

Zelená nať

Sůl a pepř

Brambory uvaříme skoro do měkka, pak je slijeme, pokrájíme, ve velké pánvi dozlatova opečeme a dáme na talíř stranou. Na tutéž pánev přidáme máslo a opečeme v ní po obou stranách do hněda plátky jater, která jsme předtím okořenili. Přidáme stranou k bramborám. Na pánev přidáme trochu oleje a osmažíme pokrájenou cibuli, slaninu a česnek. Přidáme nahrubo nasekané oloupané jablko, osmahneme, vmícháme krájená rajčata, tymián a worchestr. Přivedeme k varu a pomalu vaříme cca 3-4 minuty. Pak vrátíme na pánev do omáčky brambory, navrch položíme plátky jater, která osolíme, zakryjeme a necháme ještě chvilku prohřát. Při podávání posypeme jídlo sekanou zelenou natí.

Salát s bešamelovou omáčkou

Hlávkový nebo ledový salát

4 vařená vejce

Snítka tymiánu

50 g másla

40 g hladké mouky

200 ml sladké smetany

100 g parmazánu

Sůl a pepř

Lístky salátu omyjte a osušte. Natrhejte je na menší kousky a rozdělte do misek.
V kastrůlku na středním ohni rozpusťte máslo. Když začne pěnit, vsypejte mouku a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká jíška. Sejměte ze sporáku a mimo oheň vlijte za stálého míchání studenou smetanu. Vraťte na sporák a do vzniklé omáčky vmíchejte sýr. Pokud je to nutné, osolte a okořeňte, nechte trochu prochladnout a vlažnou omáčkou přelijte porce salátu. Navrch položte vejce a ozdobte bylinkou.

 

Žampionový koláč

200 g polohrubé mouky

100 g másla

½ kg čerstvých žampionů

1 lžíce rostlinného oleje

150 g nivy

150 g zakysané smetany

100 ml mléka

4 vejce

2 lžíce strouhanky

1 rajče

Tymián

Sůl a pepř

Z mouky, tuku, 1/2 lžičky soli a asi 5 lžic studené vody připravíme hladké těsto. Necháme je asi hodinu odpočinout. Mezitím očistíme žampiony. Nakrájíme je na plátky a podusíme na oleji. Sýr rozkrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu ušleháme s mlékem, vejci, špetkou soli, pepřem a tymiánem. Těsto rozválíme na placku. Kulatou dortovou formu vymažeme lehce tukem a vyložíme těstem. Nezapomeneme vytvarovat vyšší okraj. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou a poklademe dušenými žampiony. Zalijeme smetanovým přelivem a v předehřáté troubě pečeme dokud se nevytvoří kůrka. Ještě teplý koláč nakrájíme na dílky. Ozdobíme kousky rajčete a hned podáváme.

 

Mleté maso na havajský způsob

400 g mletého masa

Konzerva ananasového kompotu na kolečka

Ananasová šťáva z kompotu

1 cibule

150 g sýra

Sůl a pepř

Mletá paprika

1 lžíce škrobu

Na trošce tuku opražíme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a chvíli opražíme. Zahustíme ve šťávě rozmíchaným škrobem. Na vymazanou mísu skládáme kolečka ananasu, na ně rozdělíme maso a posypeme sýrem. Necháme 10-15 minut zapéct. Podáváme s rýží nebo brambory. 

Egrensis

rádio


Prosím, zvolte si typ přehrávání našeho živého vysílání. Příjemný poslech.