Nezapamatovali jste si recept o kterém jsme mluvili v našem pořadu "Hadej co bude na večeři"? Nevadí. Všechny recepty z celého týdne nyní k dispozici také u nás na webu! Dobrou chuť. 

HŘÍBKOVÉ RISOTTO S PARMAZÁNOVOU HOBLINOU

500 g rýže

200 g hříbků

50 g tuku

1 cibule

150 ml bílého vína

100 ml smetany

zeleninový vývar nebo bujón

100 g parmazánu

sůl a pepř

Jemně nakrájenou cibulku orestujeme na tuku, přidáme propláchnutou rýži a za stálého míchání přiléváme vřelý vývar. Ke konci varu přidáme bílé víno. Rýže by měla mít řidší kašovitou konzistenci. Na zbylé dávce tuku orestujeme hřiby, zalijeme smetanou, vmícháme rýži, ochutíme mletým pepřem, solí a posypeme nastouhaným parmazánem.

 

DOMÁCÍ JÁTROVÁ PAŠTIKA S BRUSINKAMI

1 kg kuřecích jater

1 větší cibule

100 g sušených brusinek

250 g másla

2 stroužky česneku

200 ml smetany ke šlehání

50 g špeku

sůl a pepř

Sušené brusinky zalijeme horkou vodou. Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek na plátky a zpěníme na nakrájeném špeku a dobře s játry orestujeme. Do ještě teplých jater nakrájíme máslo, aby se rozpustilo a spojilo s játry. Poté už nevaříme. Orestovaná játra i s výpekem, cibulí, česnekem, špekem a máslem rozmixujeme ponorným mixérem, a přitom po částech přiléváme smetanu. Osolíme a dochutíme pepřem. Na závěr vmícháme scezené brusinky. Hotovou paštiku přendáme do vhodných nádob a necháme vychladit v lednici. Podáváme s pečivem.

 

KUŘE SE ZELENINOVÝM KUSKUSEM

4-6 prsních řízků

2 barevné papriky

500 g kuskusu

100 ml olivového oleje

4 šalotky

zeleninový vývar nebo bujón

drcený římský kmín

listová petržel

V hrnci orestujeme na olivovém oleji pokrájené šalotky a papriky, přisypeme římský kmín, kuskus, promícháme a zalijeme vroucím zeleninovým vývarem do úrovně kuskusu. Přikryjeme poklicí a necháme dojít samovolně do měkka mimo oheň. Poté vmícháme nasekanou petržel. Na oleji opečeme do zlatova prsní řízky, maso vyjmeme a přilijeme trochu vývaru nebo bujónu, aby se vytvořila šťáva. Vaříme zhruba 3 minuty a poté můžeme servírovat na kuskus. Vše pokapeme olivovým olejem a můžeme posypat nasekanou petrželkou.

 

BRYNZOVÝ KOLÁČ

Na těsto:

1 vejce

180 g zakysané smetany

½ sáčku prášku do pečiva

250 g polohrubé mouky

špetka soli

Na náplň:

250 g brynzy

1 malá cibulka

slanina podle chuti

kmín

Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na silnější placku a vložíme do koláčové formy. Pečlivě přitlačíme i ke krajům. Na těsto natřeme brynzu. Pokud je moc tuhá, lehce ji rozředíme mlékem. Na pánvi opražíme na kostičky nakrájenou slaninku, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme dorůžova. Necháme zchladnout a navrstvíme na brynzu na koláči. Posypeme kmínem a pečeme na 185 °C asi 25 minut dokud nejsou okraje koláče růžové.

 

PODZIMNÍ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU

150 g gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní

6 kusů středních červených řep

¼ hrnku vlašských nebo pekanových ořechů

1 hrnek směsi salátů (rukola, polníček, ledový salát, čekanka apod.)

1 menší cibule

pepř

1 kysaná smetana

Řepu omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do poloměkka. Pak jí zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku nakrájíme na kostičky, smícháme se saláty, přidáme kysanou smetanu, oříšky a kousky gorgonzoly, dochutíme čerstvě mletým pepřem a jemně promícháme.

 

KUŘECÍ MEDAILÓNKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU S NIVOU

500 g kuřecího masa

50 g nivy

50 g eidamu

100 g hladké mouky

125 ml mléka

1 vejce

1 lžíce oleje

špetka soli

Vytvoříme sýrové těstíčko smícháním mléka, mouky, soli, lžíce oleje a směsi nastrouhaných sýrů. Maso nakrájíme na menší medailónky, lehce naklepeme a nasolíme. Poté je namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem.

 

LEDOVÝ SALÁT S JABLKY A MODRÝM SÝREM

2 hrsti omytého a pokrájeného ledového salátu

½ jablka

100 g modrého sýra

1 stroužek utřeného česneku

30 g majonézy

½ hrsti posekaných vlašských ořechů

1 lžíce olivového oleje

30 g bílého jogurtu

2 rohlíky na krutony

1 lžička citrónové šťávy

sůl a pepř

Připravíme si krutony. Rohlíky nakrájíme na kostky nebo na kolečka, posolíme, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do vyhřáté trouby do křupava. Jablko nakrájíme na kostky a zakápneme citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Na dresink smícháme jogurt, majonézu a přidáme utřený stroužek česneku, dochutíme solí a pepřem. Ledový salát a jablka společně promícháme, dáme do salátové misky, přelijeme dresinkem a přidáme kousky modrého sýra, vlašské ořechy a krutony. 

 

Egrensis

rádio


Prosím, zvolte si typ přehrávání našeho živého vysílání. Příjemný poslech.